Kanser riskini artıran besinler;
- Yağda kızartılmış besinler
- Tuzlanmış besinler
- Tütsülenmiş besinler
- Nitrit ve nitrat eklenmiş besinler
- Ateşe çok yakın pişirilmiş kebaplar
Kanser oluşumuna neden olan mineraller;
- Nikel: Hava da ve suda bulunur, aşırı alımı kansere neden olur
- Kurşun: Taşıtların egzozları, fabrika atıkları ve boya en önemli kaynaklarıdır. Çevre kirliliği, su ve besinlerle vücuda girer ve en önemli kanserojen maddedir.
- Kadmiyum: Kentlerin kirli havası ve fabrika atıklarından gıdalara ve suya bulaşarak vücuda girer ve yüksek miktarda alınması kanserojendir
- Arsenik: Ani zehirlenmeler yapabildiği gibi az miktarda ve sürekli alınması da deri ve akciğer kanseri riskini artırır.
- Asbest: Gemi, bina,taşıt ve ev aletleri kaplamalarında önemli miktarda bulunur.Kaplamaların dökülmesiyle havaya yayılmakta ve solunum yoluyla alındığında akciğer kanseri riskini artırmaktadır.
Vitaminler ve Kanserden korunma:
A vitamini: Yeşil ve sarı sebze ve meyveler ile süt ve yumurta sarısında bulunan A vitamini ve özellikle A vitaminin ön maddesi olan Kerotenoidler kanserojen maddelerin etkisini azaltarak kanserden korunmada rol oynarlar.
C Vitamini: En fazla taze sebze ve meyvelerde bulunur. En çok kuşburnu,maydanoz, tere, roka, karnabahar, yeşil sivri biber, domates, çilek ve patateste bulunur. Vücuda alınan kanserojenleri etkisiz hale getirir.
B Vitaminleri: Yeterli düzeyde alınmaları bağışıklık sisteminin etkinliği için önemlidir. Vücudun savunma sistemi yeterli olursa, kanser dahil pek çok hastalığa karşı vücut dirençli olur.
E vitamini: Başta bitkisel yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, özü alınmamış tahıllar, fındık, fıstık gibi kuru yemişler, kuru baklagiller olmak üzere çeşitli yiyeceklerde bulunur. Bazı toksik maddelerin etkilerini azaltır, güçlü bir antioksidan olduğu için yağların ve hücrelerin oksidasyonunu önler.
D vitamini: Günlük beslenme ile D vitamini gereksinimi karşılanamaz. En iyi kaynağı güneştir. Düzenli güneş teması, Derideki ön maddeden D vitamini oluşturur ve gereksinimi karşılar. Aşırı ve uzun süre güneşle temasta D vitaminin etkisi kaybolduğu gibi deri kanseri riski de artar. Düzenli güneşten yararlanarak vücutta yeterli D vitamini oluşumunun sağlanması ve yeterli kalsiyum alımı kemik kanseri riskini azaltır.
Kanserden koruyucu besin maddeleri: Genel olarak Selenyum,Molibden, iyot, çinko, Bakır, Demir ve kalsiyum minerallerinin kanserden koruyucu etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Bunları içeren besin maddeleri ise; Lahana, karnabahar, ıspanak, pazı, turp, şalgam, sarımsak, soğan,pırasa, kayısı, kara dut, kızılcık, kiraz, vişne, kuş üzümü,ceviz, fıstık, fındık, soya fasulyesi, mercimek, kuru fasulye, nohut, taze fasulye ve bezelye içerdikleri maddeler açısından kanserden koruyucu olarak bilinirler.