Boğulmalarda İlk Yardım

Hava yolunun, nefes almayı engelleyecek şekilde tıkanması ve fonksiyonunu yapamaması ile boğulma dediğimiz olay gerçekleşir. Kişi nefes alamaz, ellerini boynuna götürerek acı çeker pozisyondadır, ses yoktur ve oksijen miktarı azaldığı için rengi morarmıştır.

Kısmi bir solunum yolu tıkanmasında ise zorda olsa nefes alabilir, öksürük şiddetli olur ve değişiklik olsa da ses çıkarabilir.

Boğazı tıkayan bir yabancı cisim varsa (yemek, meyve,protez vs) Heimlich Manevrası denilen işlem uygulanır. Kişinin arkasına geçilip sırtının ortasına (Kürek kemikleri arasına) 4- 5 kez  hafif sertlikte vurulur. Eğer boğaz açılmadı ise, sırtını kucaklayıp,  kişinin mide bölgesinde ellerimizi yumruk tarzında bağlayıp kuvvetle ve  yukarıya doğru bastırılarak basınçla yabancı cismin çıkarılmasına çalışılır ve bu işlem 5- 6 kez yapılıp, tıkanıklık açılmadı ise tekrar sırtına vurulur ve bu şekilde birkaç kez tekrarlanır.

Eğer kişinin bilinci kapanır ise, yapılan müdahalelerde başarı alınamazsa, Nabız bakılarak Kalbin çalışmasında da gidişat iyi değilse  112 ile irtibata geçilir.

Nefes yolu tıkalı olan kişiye suni solunum yaptırdığımızda göğüs kafesi hareket etmiyorsa boğazda yabancı cisim olabileceği düşünülür ve kontrol edilir.

Eğer soluk borusu tıkalı olan bir bebek ise, Bir kolumuzun üzerine yüz üstü yatırılır. Yüz aşağıda kafa biraz aşağıya eğilerek sırtına hafifçe vurulur.  El göğüs kemiğinin üzerinde iken hafif darbelerle yabancı cismin basınçla dışarıya çıkmasına yardım edilir. 112 yi aramak ihmal edilmemelidir.

Boğulmalarda , vücut hücrelerine oksijen gitmediği için sistemde bozulmalar meydana gelir.  Yabancı cisimden olabileceği gibi, Bilinç kaybı ile dilin geriye doğru kayması veya nefes borusuna sıvı dolması ile olabilir.  Kendini asma, akciğerlerin zedelenmesi, gazla zehirlenmeler ve suda boğulmalar şeklinde ayrılabilir.

Suda boğulmalarda, boğulma sırasında nefes borusu girişinin kasılmasına bağlı olarak çok az miktarda su akciğerlere girebilir.  Ayrıca suda boğulanlarda özellikle soğuk havalarda 20 dakika geçse bile Suni solunum ve kalp masajı yapılmalıdır.

Suda boğulmalarda , Ağızdan ağza ya da ağızdan buruna solunuma zaman geçirmeden başlanmalıdır. Derin sularda olanları hızla sığ tarafa ulaştırmak gerekebilir.

Ağızda balgam, köpük ve hırıltılı solunum boğulmaları işaret edebilir. Genel sıkıntılar ve bayılma da boğulma sırasında olabilir. En başta anlattığımız gibi, İlk yardımın Hava yolu, solunum ve dolaşımı kontrol edilerek ve acil yardım istenerek müdahale yapılır.

Yüksekten suya düşenlerde, iç organ parçalanmaları,  omurga ve kaburga kırıklarını da ihmal etmemek gerekir.

Paylaş:

Bir Cevap Yazın