Güneş Işınlarını Faydaları-Zararları ve Korunma Yolları

Güneş ışınlarının faydalarını kimse göz ardı edemez. Kainatın sahibi onunla bir çok şeye hayat veriyor. Mesela D vitamininin oluşumunda güneş ışınlarının önemi var. Bu arada şunu da belirteyim, yaklaşık 2 yıldan beri tahlillerde Vitamin D değerleri düşük çıkıyor ve bol bol vitamin D yazdırıp kullanıyoruz ya.. Aslında haftada 15 dakika sadece elimiz ve yüzümüzün güneş görmesi bile D vitamini için yeterli. Hele hele yazın D vitamini takviyesi bir hekim olarak önermiyoruz.

Güneş ışınları bir çok zararlı mikroorganizmaları yok ediyor, insan psikolojisi üzerinde olumlu etkileri var.  Ancak tüm bu faydalarına karşın zararları da var çünkü cildi yıpratıyor, yaşlandırıyor ve en önemlisi de CİLT KANSERİNİN başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Yaydığı UVA ve UVB ışınları ile  cilt hücrelerine zarar veren güneş , deri kanserlerinin, erken deri yaşlanmasının ve çil-leke gibi düzensiz pigmentasyonun başlıca nedeninin oluşturuyor.

Bir cilt ne kadar bronzlaşırsa güneşten o kadar çok zarar gördüğü anlamına geliyor. Aslında güneş ışınlarının önemli bir kısmı atmosferde ozon tabakası tarafından emiliyor; ancak son bildiğimiz üzere ozon tabakasındaki incelmeden dolayı daha fazla ışın yeryüzüne geliyor. Bedenimize zararlı olan ışınlar daha çok Saat 10.00- 16.00 arasında  bizi etkiliyor. Güneş ışınlarının cildimiz üzerindeki akut etkileri; Güneş yanıkları ve güneş allerjilerini oluşturuyor.  Güneş allerjisi güneşe maruz kaldıktan birkaç saat veya birkaç gün içinde ortaya çıkan kızarıklık, ödem, ağrı, içi su toplayan kabarcıklar ve soyulma olarak kendini gösteriyor. Şiddetli güneş yanıklarının olduğu bölgeler ileriki yaşlarda cilt kanserlerinin oluşma riskini artırıyor. Kronik etkileri ise deride leke, çillenme, kalınlaşma ve kabalaşma, erken yaşlanma, ince damarların oluşması, esneklik kaybı ve deri kanserleri olarak sıralanıyor.

Özellikle çocukların, yaşlıların ve açık tenlilerin daha dikkatli olması gerekiyor.  Riskin yüksek olduğu saatlerde güneşten kesinlikle sakınmak gerekiyor.  Şapka, güneş gözlüğü ve açık renkli giysileri tercih ederek zararlı güneş ışınlarından korunabiliriz.  İki yaşın üzerindeki her çocuğun Göz sağlığı için GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ kullanması uygundur.

Yaz aylarında UVA ve UVB ışınlarından korunmanın en etkili yollarından biri de koruyucu ürünler kullanmaktır. Koruyucu kullanılmazsa diğer olumsuz etkilerin yanında cildin kolajen ve elastin tabakası etkileniyor; bu da erken kırışıklıklara, lekelenmeye ve ciltte matlaşmaya neden oluyor. Güneş ışınlarını absorbe etme, yansıtma ve dağıtma yolu ile cilde etki etmesini engelleyen güneş koruyucu kremlerin etkinliğini güneş koruma faktörü (SPF) numaraları belirliyor. Güneş koruma faktörü ne kadar yüksekse  koruma etkinliği de o kadar artıyor. Uzmanlara göre yaz aylarında en az 15 faktör ve üzerinde güneş koruyucu kullanılmasını öneriyor.  Beyaz tenli ve hassas ciltler için 30, çocuklar için ve güneşte tatil yapanlar için ise SPF 50 ve üzeri ürünlerin tercih edilmesi gerekiyor.  Bazı ciltler bu kremlere karşı  reaksiyonlar gösterebiliyor. Böyle durumlarda mineral içerikli olanları tercih etmek daha uygundur.

Güneş koruyucu kremlerin güneşe çıkmadan 30 dakika önce kullanılması ve 4- 5 saat ara ile yenilenmesi gerekiyor.  Güneşe karşı ne kadar yüksek koruma faktörlü ürün kullanırsanız güneşin olumsuz etkilerinden o  kadar uzak kalırsınız. 50 yaş ve üzeri kişiler hem koruyucu hem de onarıcı ürünleri tercih etmelidirler.

Yazın cildinize güneşin olumsuz etkilerinin yanı sıra cildin kışa göre daha fazla nem kaybetmesi sebebiyle de özel önem göstermemiz gerekiyor.  Cildin nem kaybederek kuruması kaşıntı ve egzema gibi rahatsızlıklara sebep oluyor. Kuru ve temiz cilde gün içinde aralıklarla uygulanacak nemlendiriciler bu sorunları engelleyeceği gibi cilde de sağlıklı bir görünüm kazandırıyor.  Kullanılacak tüm ürünlerin cilt tipinize uygun olmasına dikkat edin.  Yüze sürülen A, C ve E vitaminler ile selenyum içerikli nemlendiriciler güneşin yarattığı hasarları engelleyici rol üstleniyor.

Paylaş:

Bir Cevap Yazın